Kalyon İnşaat, yurt dışında yeni projelerle büyümeyi planlıyor
Necla DALAN
Kalyon İnşaat, yurt dışında yeni projelerle büyümeyi planlıyor. Türkiye dışında İngiltere, Romanya ve Azerbaycan’da projeleri olan şirket, 500 milyon euroluk doğal gaz boru hattı projesini yürüttüğü Romanya’da iki doğal gaz çevrim santrali ihalesiyle ilgileniyor. Cezayir’de bir demiryolu projesiyle ilgilenen Kalyon, Katar’da milyar doların üzerinde değeri olan bir gaz projesini de takip ediyor. Şirketin gündeminde Suudi Arabistan da önemli yer tutacak. Zira Kalyon, Suudiler’den 500 milyar dolarlık NEOM projesinin alt yapı işlerinde birlikte çalışmak için ortaklık teklifi aldı.
Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu ile Romanya’da Karadeniz-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’yle ilgili düzenlenen törende sohbet ettik. “Türkiye’de mega projelere her zaman talibiz. Biz yaptığımız işi uygun maliyet ve iyi işçilikle yapıyoruz. Türkiye için kritik projelerde bulunmak görevimizdir” diyen Kalyoncu, Kalyon İnşaat ve Kalyon Holding olarak küresel bir güç haline geldiklerini vurguladı. Kalyoncu, yurt dışında büyük ve kritik altyapı projelerine talip olacaklarını, Suudi Arabistan’daki bir havalimanı ihalesinin bunlardan biri olacağını kaydetti.
“KONSORSİYUM OLARAK ORTAK OLALIM, BİRLİKTE YAPALIM”
Murathan Kalyoncu, Suudi Arabistan’da NEOM kapsamındaki projelere baktıklarını da dile getirdi. Kalyoncu, bu noktada Suudiler’den gelen teklifi şöyle açıkladı:
“Suudi Arabistan’da bir havalimanı projesi yap işlet devret modeliyle ihaleye çıkıyor. İstanbul Havalimanı’nda bu işi çok iyi öğrendiğimiz için vakti geldiğinde Suudi Arabistan’daki bu projeye de talip olacağız. NEOM kapsamında da projelere bakıyoruz. Bir şehir inşa ediliyor ve altyapı projelerine ihtiyaç olacak. Uluslararası iş geliştirme uhdesinde bir ekip kuruyoruz. Uygun projelerde yer almayı düşünüyoruz. NEOM’un bize bir teklifi oldu. Onu da değerlendiriyoruz. ‘Konsorsiyum olarak sizlere ortak olalım altyapı işlerini birlikte yapalım’ dediler. Görüşmelerimiz sürüyor. Gerçekleşirse çok büyük bir iş olacak.”
TRANSGAZ AFRİKA’YA BİRLİKTE GİTMEK İSTİYOR
Murathan Kalyoncu, Romanya’da boru hattı dışında projelere baktıklarına da değindi ve şöyle konuştu:
“İhaleye çıkmaya hazır olan iki tane doğal gaz çevrim santrali var. Onlarla da ilgileniyoruz. Biri 350 MW, biri 800 MW. Burada İspanya’da bir şirketle iş birliği yapmayı düşünüyoruz. Bizim daha önce yapmadığımız bir iş çünkü. Romenlerin birlikte başka ülkelerde yatırım yapma isteği var. Transgaz Moldova’nın gaz iletimini de aldı. Orada da bizimle olmak istiyorlar. Bir de uzun süredir Afrika’da Nijerya’dan başlayan 4 bin kilometrelik bir doğal gaz boru hattından söz ediyorlar. ‘Oraya gittiğimiz takdirde Kalyon’la gitmekten memnun oluruz’ diyorlar. Niyetimiz var, ilgileniyoruz.”
KATAR’DA MİLYAR DOLARLIK PROJE, ABD’DE SATILIK ŞİRKET RADARINDA
“Katar’da da takip ettiğimiz çok büyük, milyar doların üzerinde bir gaz projesi var” diyen Kalyoncu, Silivri’deki doğal gaz depolama projelerine çok benzeyen bu projeyle ilgili yakında güzel haberler vermeyi umduklarını vurguladı. Kalyoncu, şöyle devam etti:
“İlk ve en büyük olan projeler her zaman hedefimizde olan projeler. Biz hep kendimizi daha çok zorlayacak projelere talibiz. Artık bir bina yapmak, bir hastane inşaatında olmak çok cazip gelmiyor. Kritik alt yapı projeleri, havalimanları, demiryolu projeleri ilgimizi çekiyor. Cezayir’de bir demiryolu projesi var takip ettiğimiz. İhaleye çıkmasını bekliyoruz. Şu anda İngiltere, Romanya ve Azerbaycan’da projelerimiz var. Yakın zamanda yurt dışında daha fazla görünmek istiyoruz. Geçenlerde Amerika’da satışa çıkmış gaz ve petrol işlerinde deneyimli bir firmanın bilgisi geldi. Onu fırsat olarak değerlendirebiliriz.”
“UKRAYNA’YA ARABAYLA 10 SAATTE GİTTİM”
Murathan Kalyoncu ile sohbetimizden ilginç bir anekdot da vermek istiyorum. “Ben işimin başında olmayı seviyorum” diyen Kalyoncu, Ukrayna’ya yaptığı ziyareti şöyle anlattı:
“Biz Avrupa ihracat bankaları ve Standard Chartered’dan JP Morgan’a en büyük bankalarla olan yakın ilişkiler sebebiyle gittiğimiz her ülkeye finansmanı uygun faiz imkanıyla götürme şansına sahibiz. 10 ay önce Ukrayna’ya gittim, oradaki bakanlarla görüşmek için… Beni yönlendiren kişi Polonya ihracat ajansı başkanıydı. ‘Kalyon’u seviyoruz, birlikte çalışıyoruz, güveniyoruz. Bir gün mutlaka savaş bitecek. Ukrayna komşumuz, kalkınma projelerini destekleyeceğiz. Oraya bir finansman desteği vereceksek işin yapımında Kalyon’un olmasını istiyoruz’ dediler. Orada takip ettiğimiz bir demiryolu projesi var. Gidiş biraz zor oldu, arabayla Moldova üzerinden gittik. 10 saat gidiş 10 saat dönüş oldu. Bir günü orada geçirdik. Ben sabah koşularını çok severim. Bugüne kadar üç tane maraton koştum. Orada da sabah kalktım, koşmak için giyindim. Tam çıkacağım sirenleri duydum. Lobiye indim, bir kişi bana baksa vazgeçeceğim. Bakmadılar ve koşuma devam ettim. Orada çok alışmışlar artık. İnşallah savaş bittiğinde orada bulunmak istiyoruz. Her türlü müteahhitlik ve mühendislik gücümüzü oraya taşımaktan memnuniyet duyacağız.”
“KENDİM CESARET EDEMEDİĞİM ŞEYİ BAŞKASINDAN İSTEMEM DOĞRU OLMAZDI”
Murathan Kalyoncu, savaş halindeki Ukrayna’ya gitmenin ürkütücü olup olmadığı yönündeki soruya ise şöyle yanıt verdi:
“Oraya bir çalışma arkadaşımla gittim. Normalde başkalarından gitmesini istemek en kolayı ama kendim cesaret etmediğim bir şeyi başkalarından istemek doğru olmazdı. Ukrayna’ya giden ilk kişi olmak istedim. Halen ekibimden giden gelenler oluyor. Ürküntü oluyor tabi ama kendimize, Allah’a inanıyoruz. Sonuçta bir kader yazılı ve hayatımıza o çerçevede devam edeceğiz.”
patronlardunyasi.com